Monday, November 10, 2014

Antara Jaga Keselamatan Dan Jaga Kantung?

KEMAMAN - Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan menilai semula keberkesanan operasi khas yang dilancarkan sejak 1 November lepas bagi membanteras penggunaan lampu strobe, lampu HID dan nombor pendaftaran kenderaan yang tidak mengikut spesifikasi di seluruh negara.

Ketua Pengarahnya, Datuk Seri Ismail Ahmad berkata, penilaian terperinci sama ada operasi berkenaan diteruskan atau dihentikan akan diputuskan selepas operasi sebulan itu berakhir 30 November ini.

Dalam tempoh seminggu operasi itu, sebanyak 5,515 saman telah dikeluarkan terhadap tiga kesalahan itu, katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Menurutnya operasi bersepadu itu bukan untuk mencari kesalahan pengguna dan penguatkuasaan semata-mata malah ia lebih kepada mendidik pemandu mematuhi peraturan ketika berada di jalan raya.

Operasi itu turut melibatkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Pengangkutan Darat Awam (SPAD).

Ismail berkata, JPJ meneruskan penguatkuasaan dengan cara mendidik merupakan satu inisiatif untuk mengurangkan kadar kemalangan maut.

Beliau berkata, pihaknya menjangka sebanyak 10,716 nyawa akan melayang di atas jalan raya akibat kemalangan menjelang 2020.

"Jadi kita meneruskan penguatkuasaan dengan cara mendidik agar jumlah kematian itu dapat dikurangkan kepada angka 5,358 orang setahun dalam tempoh yang sama," katanya. - Bernama

Berita lain...

KUALA LUMPUR 4 Nov. – Sebanyak 1,574 saman telah dikeluarkan dalam operasi bersepadu besar-besaran Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) selama dua hari pada Sabtu dan Ahad lalu bagi kesalahan gagal mematuhi spesifikasi ukuran dan paparan plat nombor pendaftaran, penggunaan strobe light dan lampu HID.
Ismail Ahmad

Operasi bersepadu itu turut membabitkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) di seluruh negara.

Ketua Pengarahnya, Datuk Seri Ismail Ahmad berkata, statistik itu dijangka terus meningkat dalam masa dua minggu memandangkan pihaknya akan terus mengadakan sekatan di 100 buah lokasi di seluruh negara membabitkan 211 pasukan kecil anggota dan pegawai penguat kuasa.

“Daripada laporan awal mendapati lebih 50 peratus saman yang dikeluarkan membabitkan kesalahan gagal mematuhi spesifikasi ukuran dan paparan plat nombor pendaftaran kenderaan.

“Operasi ini penting dilaksanakan memandangkan pada tahun lalu sahaja seramai 6,915 kematian akibat kemalangan jalan raya dicatatkan dan diharapkan pendekatan ini akan dapat mengurangkan jumlah itu ke paras minimum,” katanya dalam sidang akhbar selepas meninjau operasi JPJ itu di Plaza Tol Sungai Besi di sini, hari ini.

No comments: