Monday, January 12, 2015

Mejar Zaidi Ahmad Bersalah Kerana Mendedahkan Dakwat Kekal Yang Tidak Kekal Bukannya Mendedahkan Sistem Keselamatan Negara Atau Curi Roket..

Mejar Zaidi Ahmad hari ini didapati bersalah oleh Mahkamah Tentera kerana mendedahkan masalah dakwat kekal semasa Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lalu, namun sebenarnya beliau seorang wira tanpa perlu mengangkat senjata.

Walaupun bakal kehilangan jawatan dan punca pendapatannya, pegawai Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) itu berani menyuarakan sesuatu yang dirasakan tidak betul berlaku dalam negara.

PRU13 lalu yang paling sengit dalam sejarah Malaysia menyaksikan dakwat kekal yang disediakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak kekal dan mudah ditanggalkan, dan Zaidi merupakan orang terawal yang membuat laporan polis tentangnya.

Pembangkang Pakatan Rakyat (PR) menegaskan kegagalan sistematik dakwat kekal semasa pengundian awal dan hari pengundian menjejaskan hasil PRU13.

SPR akhirnya mengaku pada November 2013 dakwat kekal yang digunakan pada PRU13 mempunyai kelemahan; antara lain, ia boleh dibasuh dan mengambil masa yang lama untuk kering dan kerana itu ia meninggalkan kotoran pada kertas undi. Bagaimanapun SPR menegaskan dakwat kekal tetap akan digunakan pada pilihan raya umum akan datang.

Bagaimanapun sehingga kini, tiada tindakan terhadap SPR dan syarikat pembekal dakwat kekal kerana kegagalan dakwat itu berfungsi dengan baik semasa PRU13 lalu, namun hanya Zaidi yang menjadi mangsa.

Sudah lama Malaysia tidak mempunyai penjawat awam berprinsip seperti Zaidi yang mendahulukan kebenaran berbanding pangkat, gelaran dan kemewahan jika memilih untuk berdiam diri.

Ketika diberikan peluang oleh Mahkamah Tentera untuk merayu bagi meringankan hukumannya hari ini, Zaidi berkata: "Saya tiada apa lagi untuk dikatakan. Jumpa nanti di mahkamah Allah."

Jelas keyakinan Zaidi sedikit pun tidak goyah walaupun hukuman yang bakal diterimanya mungkin akan menyebabkan beliau bakal kehilangan pekerjaan dan punca pendapatan.

Ketika diwawancara tahun lalu, Zaidi berkata, beliau sudah mengetahui kesan yang bakal diterimanya akan tetapi terkejut tiada tindakan kepada SPR dan syarikat pembekal dakwat kekal itu.

"Sebagai seorang kakitangan kerajaan yang gaji datang daripada wang pembayar cukai, saya mempunyai tugas memberitahu rakyat perkara benar yang dakwat itu sebenarnya tidak kekal," katanya lagi.‎

“Saya tidak mempunyai kaitan dengan mana-mana parti politik. Saya hanya bertindak demi kebenaran."

Jika semua penjawat awam mempunyai sikap seperti Zaidi, mungkin Malaysia sudah lama menjadi negara maju dan kita tidak perlu menunggu sehingga tahun 2020.

Mungkin Zaidi merupakan pencetus kepada lebih ramai lagi penjawat awam yang akan bersuara sekiranya sesuatu yang tidak benar berlaku.

Mungkin juga tidak, akan tetapi sebahagian besar rakyat Malaysia akan melihat Zaidi sebagai pegawai TUDM yang berani mempertahankan demokrasi di Malaysia.

Bagi sesetengah orang, Zaidi merupakan seorang wira, tanpa perlu mengangkat senjata. – 12 Januari, 2014. MI.

No comments: