Wednesday, July 23, 2014

CJ : Islam terancam di Pulau Pinang?

The Boy Who Cried Wolf.

Dalam masa kita mendakwa pelbagai gelaran Islam kepada negara Malaysia kita melihat Islam terlalu lemah. Institusi dan authoriti Islam dilihat tidak bermaya. Ini adalah berpunca kegagalan pemimpin yang diamanahkan gagal meletakkan agama Islam ditempat yang selayaknya dan ditadbir oleh orang yang berhak.

Maka muncullah individu-individu tertentu cuba menjadi juara dan melalak sebagaimana kisah 'The Boy Who Cried Wolf'. Ini termasuklah Al Kataki, Zul Nordin, Hasan Akidah dan yang terbaru Bekas Ketua Hakim.

Mereka ini cenderung untuk menyerang orang atau dalam bahasa mudah menyalahkan orang lain. Persoalannya kenapa Islam menjadi lemah... Bukannya kenapa orang lain lebih dominan dan menonjol.

Jangan salahkan lantai kalau tidak pandai menari. Tidak salah kita peka terhadap gerakkan penyebaran agama lain kerana disana ada peruntukkan undang-undang yang jelas tentang ini. Bukan kita menyokong tindakkan bukan Islam, namun persoalannya kenapa Islam tidak buat apa-apa untuk meningkatkan siar dan kedudukan agama islam itu sendiri.

Dimana program dakwah, kebajikan umat Islam dan saudara baru, program penerangan dan perlaksanaan hukum Islam, program menyekat budaya hiburan melampau dan aktiviti songsang. Pelanggaran syariat Islam yang dilihat tidak mampu dikawal.

Jangan berbicara perjuangan sekiranya hidup bergelumang maksiat. Aurat tak terjaga, solat ikut suka, zakat cuba dielak, agama jadi sumber kekayaan, orang jahil dibiar cakap agama secara salah.

Berhentilah salahkan orang lain kalau orang lain berniaga dan kaya-raya. Salahkan diri sendiri kerana jual tanah kepada orang lain dan kaya sekejap kemudiannya merempat papa kedana seumur hidup.

Bekas Ketua Hakim Negara Tun Abdul Hamid Mohamad membangkitkan masalah yang dihadapi oleh umat Islam di Pulau Pinang, yang menurutnya boleh merebak jika terus dibiarkan.

Antara lain, katanya, mantan Mufti Pulau Pinang memberitahunya adalah susah mendapat peruntukan untuk aktiviti agama Islam di Pulau Pinang, kerana pemimpin agama lain juga menuntut hak yang sama.

"Jika kita tidak membendungnya, perkara seperti ini akan merebak ke seluruh Malaysia. Di waktu itu, waktu penyiaran rancangan-rancangan agama Islam di televisyen pun akan terpaksa dikongsi dengan agama-agama lain.

"Jabatan-jabatan kerajaan dan kampus-kampus universiti kerajaan yang menyediakan surau akan terpaksa menyediakan gereja, tokong dan gurdwara," tambahnya.

Ertinya, tambah beliau, kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan sudah tidak bermakna lagi.

Hamid menegaskan demikian di majlis berbuka puasa dengan beberapa NGO Islam di Kuala Lumpur, semalam.

Salinan ucapannya yang bertajuk 'Mempertahankan perlembagaan sebagai asas perpaduan negara', juga dimuatnaik di lamanweb beliau.

Bekas ketua hakim negara itu yang berasal dari Pulau Pinang, mendedahkan bahawa mufti juga memaklumkan kepada beliau mengenai satu kejadian semasa perasmian sebuah bangunan di negeri itu oleh timbalan ketua menteri.

Di majlis itu, katanya, doa dibacakan oleh seorang Padri Kristian, seorang Sami Hindu dan Imam Masjid Negeri.

"Saya amat hairan mengapa Imam Besar pun turut menyertainya. Tidakkah beliau berfikir?" soalnya.

"Saya amat sedih melihat orang Melayu dan Islam begitu 'naive' sehingga mereka begitu mudah diperalatkan sehingga sanggup bertakbir dan bergolek di atas jalan raya sedangkan orang bukan Islam yang untung," tambahnya.

Hamid merujuk kepada protes ekoran BN Perak mengambil alih pentadbiran negeri itu selepas pilihan raya umum 2008.

Mengulas mengenai isu penggunaan kaliman Allah, Hamid berkata beliau hairan mengapa ada orang-orang yang dikenali sebagai ulamak tidak nampak muslihat gereja Roman Katholik yang hendak memakai kalimah Allah dalam bible Bahasa Melayu dan upacara gereja dalam Bahasa Melayu selepas 500 tahun kecewa mengkristiankan orang Melayu secara besar-besaran.

No comments: